Do-In Yoga
Bewegen in flow, ruimte creëren in je lichaam en gedachten en voelen dat je weer in je kracht komt te staan. Maar ook naar binnen keren en voelen wat er is en dat alles er mag zijn, dat is de kern van mijn lessen.
Do-In is een eeuwenoude oosterse bewegingsleer die als doel heeft om gezond te blijven, stress te verminderen en in harmonie te leven met jezelf en je omgeving.
Do-In betekent je ledematen buigen, strekken en bewegen om de Ki (energie) door de meridianen (energiebanen) in je lichaam te laten stromen. Het betekent ook ‘de weg naar binnen’ door je te verbinden met de drie dantians. We maken dan verbinding met de energiecentra in ons hoofd (denken/waarnemen), je hart (voelen) en je hara (buik/intuïtie). Door je hiermee te verbinden komen we beter in ons centrum, je innerlijke bron en kunnen we beter waarnemen wat er in ons leeft. Ook je adem is hiermee verbonden. Kun je naar je buik ademen? Naar de rust in jezelf. Yoga betekent verbinden. Do-In Yoga ondersteunt je dus in jouw levensavontuur en laat je verbinden met wie je werkelijk bent.
Bij de oefeningen bewegen we vanuit de hara. De hara is je middelpunt, je krachtcentrum.
Door contact te houden met je hara tijdens de oefeningen ga je minder snel over je grenzen. Je wordt bewuster wat je lichaam wil en kan. In je hara zit ook je intuïtie, durf jij hiernaar te luisteren? Zo ja, dan geeft dat ook kracht. De lichaamsoefeningen doen we met de ademhaling. Dit leert je controle te krijgen over je adem zodat je ook in moeilijke momenten van de dag altijd terug kunt naar de adem in je buik, en de kracht in jezelf.
De basis van de Do-In zijn de meridiaanstrekkingen.
Oefeningen waarbij we de energie door de meridianen laten stromen waardoor spanningen verminderen en je soepeler wordt in je lijf. Dit kan door strekkingen maar ook door de meridianen op te kloppen of zelfmassage of drukpuntoefeningen.
We maken gebruik van yin en yang en de vijf elementen leer om de onderlinge samenhang in de natuur en het leven te begrijpen. De kunst is om de middenweg te bewandelen tussen yin (rust) en yang (aktiviteit) en we werken met de Chinese cirkel van de vijf elementen: vuur (passie), aarde (vertrouwen), metaal (grenzen), water (levensflow) en hout (creativiteit). Aan ieder element zijn meridianen verbonden die vervolgens weer contact maken met de organen, de mentale aspecten en emoties. De elementen beïnvloeden elkaar voortdurend. Door op dit systeem te werken krijg je meer kracht en ruimte in je lichaam zodat je je flexibeler, vitaler en energieker voelt. Daarnaast geeft het je een geestelijk rustpunt. Belangrijk is bewegen vanuit bewustzijn. Hoever kun je strekken in een oefening en hoe reageer je hierop. Je leert de bewegingsruimte en beperkingen te erkennen zoals ze op dat moment zijn. En juist doordat je op een respectvolle manier met je lichaam omgaat kom je steeds verder in je strekking en kan de energie beter doorstromen.
Elke les eindigen we met een ontspanning. Er is veel variatie in de lessen.
Bij shiatsu wordt de stroming van Ki door de meridianen via massage hersteld.
Bij Do-In hebben we de mogelijkheid om onszelf te behandelen.
Do-In komt van oorsprong uit China (ca 500 v. Chr.). Deze bewegingsleer is verder ontwikkeld door de Japanse Shiatsu meester en psycholoog Shizuto Masunaga (1925-1981). Do-In Yoga is een combinatie van oefeningen uit de Do-In, oude oosterse vechtsporten zoals Qi gong en Tai-chi en yoga en Pilates.
Wanneer wordt Do In Yoga gegeven
Tarieven en Algemene voorwaarden
Do-In Yoga
Bewegen in flow, ruimte creëren in je lichaam en gedachten, voelen dat je weer in je kracht komt te staan. Maar ook naar binnen keren en voelen wat er is en dat alles er mag zijn. Dat is de kern van mijn lessen.
Shiatsu
Via massage en strekkingen herstellen we de energiestroom door de meridianen, waardoor je lichaam en geest stimuleert om gezond te blijven en helpt weerstand te bieden aan ziekte. Je ervaart weer ruimte en ontspanning in je lichaam.
Hormoonyoga
Met Hormoonyoga brengen we de hormonen meer in balans. Hierdoor verminderen klachten, voel jij je energieker en beter in je vel.
Social media